Rabu, 16 Disember 2009

KL Dipilih Sebagai Kota Kebudayaan Islam 2009?

INI KU PETIK DARI BERNAMA

KUALA LUMPUR, 22 April (Bernama) -- Kuala Lumpur adalah satu daripada empat bandar raya utama dunia yang dipilih sebagai Kota Kebudayaan Islam 2009, kata Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim.
Katanya pemilihan Kuala Lumpur, yang diputuskan dalam Persidangan Menteri-menteri Kebudayaan Islam 2006 di Libya, adalah berdasarkan lima kriteria utama iaitu memiliki status sejarah yang unik serta budaya yang kukuh, kemampuan membanggakan terhadap keupayaan universal dan Islam. "Selain itu, bandar raya ini juga mempunyai pusat penyelidikan saintifik, arkeologi dan manuskrip yang menjadi rujukan kepada penyelidik, menjadi tumpuan kebudayaan, kesenian dan warisan aktif serta mempunyai kemampuan memelihara, memulihara sejarah dan warisan negara," katanya kepada pemberita selepas menerima nota tugas daripada bekas Menteri Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Datuk Seri Mohd Shafie Apdal di sini Rabu. Selain Kuala Lumpur, Baku di Azerbaijan juga dipilih sebagai bandar raya Islam bagi rantau Asia, Kairouan, Tunisia pula bagi rantau Arab dan N'Djamena, Chad bagi rantau Afrika. Rais berkata Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin akan merasmikan sambutan Kuala Lumpur-Kota Kebudayaan Islam 2009 (KLCIC 2009) di Muzium Kesenian Islam pada 5 Mei. "Sebagai kota kebudayaan Islam, Kuala Lumpur bertanggungjawab untuk mengadakan aktiviti yang bersifat pendidikan, saintifik dan berunsur kebudayaan berdasarkan kepada panduan oleh Isesco," katanya. Rais berkata sebanyak 227 aktiviti berkaitan kebudayaan dan kesenian Islam akan diadakan sepanjang tahun ini antaranya pameran berunsurkan Islam, penerbitan buku berkaitan warisan seni bina masjid dan surau, ceramah, persembahan kesenian dan siaran televisyen yang membincangkan isu berkaitan Islam.

INI PULA DARI BLOG FAISAL TEHRANISaya memang sayang negara ni. Tetapi bila terdetik soal ini, tersentak juga saya, benar ia sudah betul-betul dipilih dengan perhalusan yang benar dari kaca mata pengadil tersebut? Jangan hanya dek kerana menginap entah berapa lama di sini dengan mudah mereka mengatakan tentang ini lalu memutuskan ia seperti yang demikian? Bukan hendakku nafikan, tetapi curiga itu ada, goyahnya sudah pasti! Bagaimana hal keadaan Kota Bharu Bandar Raya Islam yang lebih tampak usaha ke arah apa yang dinobatkan itu serta tampak jua hasilnya? Kota Bharu Bandar Raya Islam berlangsung atas dasar Kerajaan Kelantan iaitu "Membangun Bersama Islam" yang sememangnya kita tahu pencapaiannya sejak ia dilaksanakan pada tahun 1990 setelah tampuk kepimpinan yang baru pada ke atas Kelantan, yang dahulu lebih kita kenali dengan "Serambi Mekah" yang sebelum ini dicemari oleh siapa-siapa yang sanggup menabur sampah di tempat lahirnya beribu ilmuwan Negara ini, namun Segala Puji Bagi DIA yang mengembalikan bumi ini pada yang Hak, namun cabaran memperkasakan Islam kembali di bumi ini penuh dengan onak duri yang ditabur oleh tangan-tangan orang yang mengaku Islam! Jadi, kome pikior ye, pikior betoi-betoi sebelum nak cakap dan iktirafkan hala-hal seperti ini :-) TQ :-)

SEMOGA DIA TIDAK JATUHKAN kita DEK KERNA SOMBONG MENDABIK DADA KONON kitaLAH YANG TAHU SERBA-SERBI JAUH MENGATASI TAHUNYA DIA!

- Rungkai Fitnah Duniawi -

Tiada ulasan:

 

Wat Kautri?

free counters

C.A. Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template