Sabtu, 21 Ogos 2010

Tazkirah #17 Sampaikan Salam SKBMali

"Bangun!" Nyaring suara Toyar, ketua kelas Tahun 5 berdarah siam totok tu, bingit telinga.Getus monolog Sabur.
Semua murid kelas tersebut bangun serentak. Sekarang masa keempat. Mengikut jadual, sekarang waktu mata pelajaran yang paling sabur suka tak lain tak bukan Sains. Cikgunya yang setaraf ustaz, Cikgu Khali.
"Selamat Pagi Cikgu!" seraya suara Toyar, yang lain menurut secara bersama.
Sepi. Sunyi. Perlahan langkah Cikgu Khali sambil wajah berkiblatkan lantai. Semua murid tertanya-tanya, sayu sungguh rona muka cikgu kesayangan mereka. Cikgu Khali mengangkat wajahnya, dilihat satu persatu pasang mata yang dahagakan ilmunya. Genap dua bulan dia di sekolah ini. Tepat 10 Ramadhan tahun ini. Perlahan-lahan kolam matanya bertakung. Semua murid kehairanan, tidak ada satu suara yang terkeluar, terkedu menatap insan kesayangan mereka walaupun mereka tahu, dia cuma guru praktikum yang hanya punya masa yang sebentar, entah bila akan pergi menyambung tadahan ilmunya di maktab.
Air mata itu makin dalam takungannya, menunggu masa bilakan tumpah.
"Pagi," tersekat-sekat tutur kata cikgu. "Anak-anakku, apa benar kamu sayang cikgu kerana Allah dan ilmunya?" tanya Cikgu Khali, tampak semakin sayu.
"Cikgu, cikgu percayakan kami kan? Kami sangat sayang Allah dan penyampai setitis ilmunya iaitu cikgu." seorang membuka mulut, Najihah namanya.
"Kamu tahukan adab bersahabat?" tanya Cikgu Khali lagi. Makin sayu. Takungan air jernih makin bertambah, menendang-nendang benteng kelopak mata.
"Ya cikgu!" serentak seiya sekata mengaku. Dua tiga orang sudah nampak goyah.
"Apakah adab semasa berpisah dengan sahabat?"Tap. Tap. Dua titis air jernih bocor dari takungan.
Semua murid menjawab,"Cikgu, cikgu nak pergi ka? Dah habis tempoh di sini ka?"
"Cikgu kenapa tanya lagu ni?"
"Cikgu kenapa ni"
Riuh satu kelas tertanya-tanya. Belum ada seorang yang duduk. Hilang rasa lenguh timbul tanda tanya.
"Kita bertemu kerana Allah, kita berpisah kerananya. Benar cikgu akan pergi. Cikgu kena pergi, sudah cukup haul" bercucuran air mata. Tak tertanggung rasa sedih insan yang dulu hebat di mata murid, cair jua dek kerana perpisahan.
"Cikgu..." Kelas bergema tangisan. Semua murid menerpa guru mereka yang amat mereka sayangi, merangkul tubuh guru mereka sekejap mungkin, kerana dia bakal pergi.Luluh jiwa Cikgu Khali. Sebak menuturkan kata pergi. "Nak, sabarlah. Ada rezeki kita jumpa lagi. Apapun, cuma satu ingin cikgu pinta dari kamu semua, redakan cikgu pergi."
Perlahan dan tersekat sekat suara Cikgu Khali menyanyikan sesuatu.

"Bertemu dan berpisah adat manusia biasa. Hilang di mata tapi di hati tidak lupa.
Berdoalah kita agar aman dan bahgia.
Semoga berjumpa kita di lain masa"

Tangisan kian galak meruntun jiwa seorang pendidik kesayangan yang bakal pergi entah bilakan kembali.SALAM SAYANG BUAT ANAK DIDIKKU DI SKBM. MOGA KITA BERJUMPA LAGI.

DARI GURUMU;
USTAZ ZAKWAN / CIKGU KHALI (samaran :-D )

Tiada ulasan:

 

Wat Kautri?

free counters

C.A. Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template